logo_amca_1100.jpg
Studiranje i praksa u Parizu  - SMJEŠTAJ 

Student ste i predvidjeli ste doći u Pariz. Bez obzira dolazite li na studij ili na praksu, suočit ćete se s istim problemima : kako naći smještaj, postoji li mogućnost dobivanja stipendije, gdje su studentske menze, koliko košta gradski prijevoz, itd. Izuzetno korisne informacije koje se odnose upravo na strane studente mogu se naći na stranicama:

 

 ➢ http://www.etudiantdeparis.fr u rubrici « Etudiants étrangers » (Foreign students).

 

U kratkim tekstovima koji postoje na francuskom, engleskom i španjolskom obrađeni su razni aspekti studentskog boravka u Parizu.
Informacije koje slijede dolaze uglavnom iz vodiča "Etudiant à Paris, le Guide, 2014/2015" koji je objavila Mairie de Paris (Općina grada Pariza).

Dopunjavali smo ih i informacijama koje smo ili sami pronašli ili na koje su nas uputili hrvatski studenti za vrijeme boravka u Francuskoj.

   
matos-paris6881p

 

Pronaći smještaj u ovom milijunskom gradu je izuzetno teško i iz iskustva vam možemo reći : kad ste pronašli smještaj, riješili ste glavni problem. Nažalost, postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju potražnju te vam savjetujemo da krenete u potragu dobra dva do tri mjeseca prije predviđenog puta.

 

Tražite istovremeno i u državnom i u privatnom sektoru

   

Državni smještaj

 

 

 

 

matos-paris-1284p

Les résidences universitaires du CROUS de Paris (Studentski domovi u Parizu)
U gradu postoji 66 studentskih domova koji nude oko 6000 soba, garsonjera pa čak i dvosobnih stanova. U pravilu se tu nalazi opremljena kuhinja i kupaona. Tim domovima upravlja CROUS (Centre régional des œuvres universitaires et scolaires de Paris).
O cijenama smještaja (les tarifs par résidence) možete se informirati na stranicama :

 

http://www.crous-paris.fr  u rubrici « Se loger » (Pronaći smještaj).

 

Da biste mogli tražiti smještaj preko CROUS-a, morate dokazati da ste upisani na neki od pariških fakulteta (od fakulteta zatražite potvrdu - l'attestation d'étudiant). Strani studenti imaju pravo na smještaj u CROUS-ovim domovima ako je njihov dolazak definiran međunarodnim dogovorima tipa Erasmus, itd. U tom slučaju njihove molbe su čak i prioritetne. Međutim, ne oslanjajte se previše na CROUS jer domova NEMA dovoljno!

Kako tražiti smještaj preko CROUS-a ?

Ako imate dovoljno vremena prije polaska, znajte da se dosje za CROUS ispunjava direktno na stranicama CROUS-a onog sveučilista gdje ćete studirati (CROUS de Paris, CROUS de Marseille, Lyon, itd) između 15. siječnja i 30. travnja. Preko interneta ispunite tzv. Dossier social étudiant. Nakon toga dobit ćete dosje u kojem će već biti oni podaci koje ste sami ispunili preko interneta i koji ćete zatim ispuniti do kraja. Pošaljite ga u CROUS s traženim dokumentima u prilogu. Sredinom lipnja dobit ćete tzv. Prijedlog gdje će vam dati smještaj koji još uvijek nije definitivna odluka, ali pokazuje da ste na dobrom putu.

Više informacija o CROUS-u možete naći na www.crous-paris.frodnosno na poštanskoj adresi:

 

Service des bourses et du logement du CROUS,

39, av.Georges-Bernanos, 75005 Paris.
Tel : (+33) 1 4 01 51 36 12  / Ili na mail-u :  Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

matos-paris-1335p

 

La cité internationale universitaire de Paris  (Međunarodni sveučilišni studentski dom u Parizu)

U ovoj se grupi nalazi 4O domova za oko 12 000 studenata, istraživača, umjetnika i vrhunskih sportaša iz cijelog svijeta. Uvjeti za molbu za smještaj su : ili upis na Master 1 ili studiranje na nekom od pariških fakulteta, odnosno odrađivanje prakse u okviru studija.

Za više informacija pođite na stranice : www.ciup.fr  rubrika « Découvrir ».

Želite li predati molbu za smještaj, pođite na stranice : www.ciup.fr rubrika « S'inscrire » (Upisati se).

 

Société Richemont et résidences Espacil (Društvo Richemont i studentski domovi Espacil)

Ovo su domovi koji su sklopili ugovor s CROUS-om. Ako ste stipendist, a nemate uvjete koji se traže u Dossier social étudiant, ovi domovi mogu biti alternativno riješenje.
Za više informacija, kontaktirajte socijalnu službu u CROUS-u (Service social du CROUS), odnosno pođite na stranice www.crous-paris.fr , rubrika « Vous loger » (pronaći smještaj).

Privatni smještaj

 

matos-paris-1359p

 

Najvjerojatnije ćete smještaj naći u privatnom sektoru. Kako znamo da je to izuzetno teško na daljinu, dajemo vam nekoliko savjeta. Ne nasjedajte na zahtjeve pojedinih agencija za nekretnine koje će od vas zahtijevati oveće svote novca samo da bi vas upisali u registar klijenata. Neki traže 150 eura pa čak i više, a to je sasvim nelegalno! Ne vjerujte onima koji objavljuju prekrasne oglase ali se ne javljaju na telefon ili izbjegavaju dogovor za razgledavanje stana. Ne šaljite nikome novac iz inozemstva u zamjenu za ključeve stana, ne plaćajte nikakve troškove unaprijed i ne šaljite nikakve osobne dokumente. Ozbiljne agencije naplaćuju prvu ratu tek nakon razgledavanja stana i potpisivanja ugovora.

  • www.lokaviz.fr   Na ovim stranicama možete naći ponude, uglavnom garsonjere ili sobe. Cijene ovise o komforu i položaju.
  • www.adele.org  tel. (+33) 892 350 370 - Adele je udruga koja pomaže studentima da lakše nađu smještaj.
  • www.fjt-idf.fr   To su stranice od Foyers de jeunes travailleurs (FJT), odnosno Domova za mlade radnike.

Oko 20% njihovih kapaciteta je rezervirano za studente, ostalo je za mlade, zaposlene osobe. Nude smještaj koji se kreće od namještenih garsonjera do stanova za više podstanara. Navodno se radi o kraćem iznajmljivanju, uglavnom za osobe od 18 do 25 godina. Primaju i parove.

INTERNET 

 

matos-paris6867p

Na internetu se mogu naći i razne stranice specijalizirane u traženju smještaja. Evo nekoliko:

Katoličke ustanove 

Dobro je znati ... 

Dokumenti koje treba imati kod potpisivanja ugovora:

  • Fotokopiju osobne karte ili putovnice,
  • Fotokopiju dokumenta koji potvrđuje da ste student,
  • RIB, réléve d'identité bancaire, dokument kojim se potvrđuje da imate otvoreni bankovni račun u Francuskoj. Dobivate ga automatski čim otvorite račun, a za one koji dolaze na praksu, gotovo je nemoguće bez toga. Naime, poslodavac vam ne može isplatiti plaću na bilo koji drugi način nego virmanom na vaš račun u francuskoj banci.
  • Potvrda o osiguranju stana. Kao podstanar obvezni ste osigurati stan i potvrdu o tome dati iznajmljivaču. Mali savjet : zamolite vlasnika stana da vam pomogne. Najjednostavnije je uzeti osiguranje u istoj kući u kojoj su i oni osigurali stan (u Francuskoj su potrebna dva osiguranja : jedan za vlasnika, drugi za podstanara).

Financijska pomoć u plaćanju stanarine

Ako ste podstanar u privatnom ili javnom sektoru i ako ste potpisali ugovor o iznajmljivanju, možete se obratiti organizaciji koja se zove CAF (Caisse d'allocations familiales – Blagajna za obiteljsku potporu) i zatražiti financijsku pomoć.
*caf.fr

 

 

 

 

 

 

 

matos-paris-1342p

crédit photos:  Damir Perinic 

 ... i u Hrvatskoj 

Institut français de Zagreb    http://www.croatie.campusfrance.org 

Qui est en ligne?

Nous avons 81 invités et aucun membre en ligne

contact/adhésion

Recherche